NOFI - Norsk-Finska Handelsförening r.f.
Vi bygger broer mellom Norge og Finland for en bedre fremtid.

BLOG

Les våra publiserade artiklar, rapporter og nyheter.

Blog / Blogi


NOFIs skärgårdskryssning och kräftskiva 8.9.2018

NOFIs skärgårdskryssning och kräftskiva

Borgå yttre skärgård, lördagen 8 september 2018

NOFI har haft som tradition att ordna kräftskivor för sina medlemmar. Under tidigare år har kräftskivorna arrangerats bland annat på Hummelvikens båtklubb och i Åbo yttre skärgård. Efter flera års paus styrdes stäven i år österut med destination Pörtö i Borgå yttre skärgård.

En varm morgon den 8 september samlades dryga tjugo förväntansfulla och glada personer på Salutorget i Helsingfors. Pörtö Lines ruttbåt väntade på avfärd. Repen kastades loss och det sociala umgänget var redan i full gång. Den två timmar långa färden erbjöd vackra vyer i skärgården med klarblå himmel och strålande solsken.

Bild 1. Utsikten från den 40 meter höga fyren på Söderskär.

Bild 1. Utsikten från den 40 meter höga fyren på Söderskär.

Söderskär var resans första destination och sällskapet fick lära sig mycket om livet på skären förr i tiden. De första stugorna tillhörde yrkesfiskare ända till början av 1900-talet. Under mitten av 1800-talet byggdes den första lotsstugan, där lotsarna vistades mellan sina lotsturer. Under den ryska tiden byggdes den första fyren för att underlätta den ökade handeln och sjöfarten. Fyren blev klar år 1862. Lik som på andra fyrar har många generationer även på Söderskär ägnat sitt livsarbete åt att fungera som fyrvaktare, där fyrmästaren sett till att allt löper som det skall och att kommande generation lärt sig arbetet ordentligt. Rätt fort efter att fyren blivit klar upptäcktes brister. Fyren förstärktes med en så kallad järnkorsett av järnvägsskenor och betong.

Söderskär och själva fyren är i dag i väldigt gott skick. Det tack vare familjen Jonasson som restaurerat och byggt upp mycket av det som förfallit under åren.

Bild 2. Författaren till Söderskärboken, Christian Westerback, berättar om Söderskärs historia.

Bild 2. Författaren till Söderskärboken, Christian Westerback, berättar om Söderskärs historia.

Bild 3: NOFI med Fyrholmens ägare, Hans Jonasson, vars familj har vistats på Pörtö i flera generationer.

Bild 3: NOFI med Fyrholmens ägare, Hans Jonasson, vars familj har vistats på Pörtö i flera generationer.

Efter besöket på Söderskär färdades sällskapet till Pörtö för att ta del av den årliga höstmarknaden. Värdinnan Baba Ekström-Salakari bjöd på alla tiders fisksoppa.  

Ingeborg och Henry Mansner tog emot gruppen vid Skärgårdsmuseet där alla kunde bekanta sig med en gedigen samling av olika redskap och verktyg som använts förr i tiden. Ingeborg och Henry Mansner berättade om hur livet på Pörtö har utvecklats och förändrats.  

Personer som fortfarande är fast bosatta på Pörtö har nyttan och glädjen av Pörtö Lines turbåt som trafikerar dagligen året runt. På sommaren anländer sommargästerna och många turister. Livet på Pörtö har sina utmaningar i kamp med vädrets makter, men det skulle Pörtöborna inte byta ut.

Bild 4. Ingeborg Mansner berättar om livet förut.

Bild 4. Ingeborg Mansner berättar om livet förut.

Efter en härlig dag med historiskt innehåll och upplevelser i naturen promenerade gruppen mot Laxudden, där NOFIs ordförande Klas Blomqvist har sitt sommarparadis. Familjen Blomqvist kom till Pörtö på 1930-talet.

Ute på Laxuddens klippor väntade en välkomstskål och bastubad. Under tiden lyftes kräftorna ur sitt spad och värdinnorna Saga Blomqvist och Karin Öhblom förberedde en mysig båtboda för fest. Långa vikingabord var redo att ta emot det glada sällskapet.

Bild 5 Före festen och mitt i festen

Bild 5 Före festen och mitt i festen

Under kräftskivan blev det både livliga diskussioner och sång och många nya talanger blev avslöjade. En fantastisk känsla att sitta i båtbodan med levande ljus, samtidigt som det blev stadigt mörkare där ute. Mysigt.

Det blev dags att lämna udden, men det återstod ännu ett äventyr. Gruppen skulle gå igenom den beckmörka skogen till Pörtö Lines båt som väntade i Svartviken. Båtens skeppare, Börje Englund, styrde båten tryggt mot Nordsjö i höstmörkret.